zaterdag 4 juni 2011

Purperreigerkuiken

Dit moet je zien.

3 opmerkingen:

  1. Tja bij dit soort "goedbedoelde" ondernemingen ben ik blij dat er een wet is die het verbiedt. Een foto van een vogel die broedt, ach met een redelijke telelens is dat geen probleem. Als je gewoon maar wat aan de wandel bent in de natuur zie je ook her en der wel fuutjes, meerkoeten, eenden ect broeden op hun nest. Of je daar dan een foto van maakt zal mij persoonlijk worst wezen. Maar wat deze gasten doen. Dat gesluip door het riet werkelijk alles verstorende: rietzangers, riergorzen, etc, etc enkel maar om reigers te tellen, dan denk ik dat je veel te ver gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh daar heb ik niet eens bij stilgestaan, zo weg was ik van het plaatje. In het riet moet je er inderdaad zowat bovenop staan om zo'n foto te kunnen maken en dan verstoor je toch de boel. Wat het tellen (en ringen) betreft, dat vind ik een hele lastige. Het is ongetwijfeld nodig voor het in stand houden van kwetsbare soorten, maar het mag niet ten koste gaan van, dan streeft het zijn doel denk ik voorbij. Zolang het maximaal eens per jaar gebeurt door iemand die weet wat hij doet, zal het toch niet al te veel kwaad kunnen? Maar het tellen lijkt een beetje een vogelaarsport te worden en dan wordt het een excuus om gewoon lekker met z'n allen dicht op die vogels te gaan staan. Dat kan niet de bedoeling zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou ja dat is wat mij een beetje overvalt bij het zien van deze mensen tussen het riet. De rietzanger bouwen hun nestjes soms laag in het riet en zitten bij honderden aldaar. Onnodig zoals je al sprak, te zeggen dat er dan veel verstoring plaatsvindt en de nodige nesten worden vertrapt. Daarom is dergelijke fotografie bij de wet verboden en mag het ook niet op de site normaliter. Waar ligt het eind? De nieuwsgierigheid hoeveel verse reigers er zijn, kan ook op een andere manier vervuld worden. Stuit je per ongeluk op een nestje, dan zie ik er geen kwaad in deze op de foto te zetten. Maar bewust op zoek gaan naar nesten enkel voor de sport is bedenkelijk. Het is binnen de fotografie altijd een afweging hoe ver ga je? Ik ben niet tegen nestfotografie in het bijzonder. Maar als ik zie hoe hier door het riet gezworven wordt, dan kan het niet anders dan dat dit over de grens is....

    BeantwoordenVerwijderen